2x aanpassing elektra verbouwing

Rpj

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben bezig met het verbouwen van mijn huis. Ik heb hier al heel wat nuttige informatie gehaald over het elektra werk en de regelgeving eromheen. Maar nu heb ik 2 aanpassingen bedacht waar ik niet helemaal zeker van ben of het klopt.

Het huis is gebouwd in rond 1960 en heeft grotendeels nog de oude kleurcode. De meterkast heb ik gelijk laten vervangen voor de verbouwing omdat er geen aardlekschakelaar op zat en ik dit wel veiliger werken vond. Waar ik bezig ben aan de leiding vervang ik de kabels voor de nieuwe kleuren.

Ik heb 2 schetsen gemaakt van de aanpassingen. ik heb doorsnedes geschets. Dit leek mij in deze situaties wat duidelijker.

situatie 1

in de woonkamer loopt van de doos in het plafond naar de muur een buis (alles pvc overigens) naar de schakelaar. Ik wil in dezelfde muur in de slaapkamer erboven 2 wcd's horizontaal naast elkaar plaatsen. makkelijkste is voor mij om daar de bestaande buis voor de muur af te zagen, stukje pijp naar boven naar de wcd's te maken en vanaf daar weer aan te sluiten op de schakelaar. de 2 nieuwe wcd wilde ik 40mm diep maken.

situatie 2

de zolderkamer was aangesloten op de groep van de gang en overlopen. Volgens mij is dit een hoofleidingsysteem. in de muur tussen de overloop en zolder zaten 2 40mm inbouwdoosjes met de rug naar elkaar voor de schakelaars. deze heb ik vervangen voor 2 50mm dozen om meer ruimte te hebben voor lasklemmen
Op zolder ga ik een wastafel plaatsen met 2 extra wcd's, en een lampje boven de spiegel. aan de andere kant van de zolder wil ik bij het bed een extra wisselschakelaar en een wcd plaatsen (in een 'anderhalve' 40mm doos). via het plafond naar de 2e schakelaar lijkt in de schets misschien makkelijker maar in de praktijk is dat het zeker niet.
Ik heb een kleine vliering gemaakt en wil daar een lasdoos plaatsen voor het licht in de overloop en ook een simpel opbouw lampje.

Ik gebruik overal 50mm of 40mm dozen.

Ik hoop dat mijn schetsen duidelijk genoeg zijn. Alvast bedankt
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Let op dat je niet (letterlijk) in de knel komt met de maximale vulling van een 16mm buis. Dit is nl 3x2,5mm2 + 2x1,5mm2. Wellicht kun je extra buizen plaatsen en/of kan de aderbesparende wisselschakeling uitkomst bieden.
 

Rpj

  • #3
Hoi Sxnder,

bedankt voor de tip. ik had dit ook al een paar keer eerder bij andere topics gezien dus hier hou ik al rekening mee. Mocht het toch niet lukken kan ik ook nog 19mm pvc gebruiken. Dat wil ik toch al gebruiken voor de UTP en coax kabels.
In het verlengde van het aantal draden nog een vraag: moet je nou overal een aarde draad naartoe trekken ook als je deze niet ergens op aan kan sluiten? Voor toekomstige aanpassingen zou het handig kunnen zijn dus zou ik er een lasklem op kunnen doen zodat ik niet later deze erbij moet trekken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Wcd's en lichtpunten dienen van randaarde te zijn voorzien. Naar de schakelaars hoef je geen geel/groene draad te trekken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu