24volt ventilator langzamer later draaien

Nepdance

  • #1
Beste mensen, ik heb een 24volt ventilator in de vrachtwagen die eigenlijk bedoeld is voor de nacht maar deze maakt gewoon téveel herrie doordat hij zo snel draait. Is er een mogelijkheid om deze langzamer te laten draaien? De ventilator werkt op een aanstekerplug.
Ik heb ook al zitten denken om 4 120mm fans voor de pc op een soort van plankje te monteren aangezien die lekker stil zijn maar dan zit ik weer met het probleem hoe ik die op 12 of 24 volt ga krijgen... Ik heb ook 2 gewone stopcontacten van 12 en 24 volt in de vrachtwagen.

Bvd!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
PC-fans lopen voor zover ik weet op 12 V. Als je twee ervan in serie schakelt, kun je ze aansluiten op 24 V.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #3
Zet de 24 volt ventilator op 12 volt en hij draait langzamer.
 

Nepdance

  • #4
Tom345 schreef:
PC-fans lopen voor zover ik weet op 12 V. Als je twee ervan in serie schakelt, kun je ze aansluiten op 24 V.
Okay dus dat kan met max. 2 van die fans? En kan ik dan de draden gewoon op een stekker aansluiten? (sorry ben echt niet thuis op dat gebied :oops: )
De Haan schreef:
Zet de 24 volt ventilator op 12 volt en hij draait langzamer.
Dat heb ik al geprobeerd maar dan draait hij net zo snel...
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Je kunt ook vier ventilatoren nemen, waarvan je steeds twee in serie schakelt.

De rode en zwarte draad van twee van die dingen met elkaar verbinden. Als je dat twee keer hebt gedaan (dus telkens twee van de ventilatoren zijn met elkaar verbonden), verbind je de overgebleven twee rode draden met elkaar en de overgebleven twee zwarte. Rood sluit je aan op + en zwart op -.

Ik ben niet bekend met vrachtwagenelektriek, dus wat voor soort stekkers je daar hebt en hoe ze moeten worden aangesloten, weet ik niet.
 

Nepdance

  • #6
Okay hartelijk dank voor de info! Ik heb aanstekerplug aansluitingen en gewone stopcontacten beide op 12 en 24 volt dus als ik er een gewone stekker aanzet dan zou het moet lukken toch? Of moet die dan ook nog geaard zijn o.i.d?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Aarde heb je bij 12 V niet nodig (is ook lastig aan te leggen bij een voertuig).
Als je 12 V aansluitingen hebt, dan kun je gewoon alle rode draden met elkaar verbinden en alle zwarte.
 

Nepdance

  • #8
Top! Nogmaals dank! (Y)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Je hebt gewone stopcontacten op 12 volt? Zit daar geen omvormer voor, zodat je 230V krijgt? Dat lijkt me erg waarschijnlijk.
 

Nepdance

  • #10
Nee die worden naderhand ingebouwd en die zitten gewoon op dezelfde aansluiting als de aanstekerplug zeg maar. Is normaal in de vrachtwagen.
Een omvormer is in dit geval het makkelijkst maar ook de meest dure oplossing ;-)
 

Blauwbloes

  • #11
Nepdance schreef:
Dat heb ik al geprobeerd maar dan draait hij net zo snel...
Praktisch alle moderne DC ventilatoren, zeker PC ventilatoren zijn brushless DC motoren (vanwege het lage geluidsniveau). Die zijn niet in snelheid regelbaar behalve dan de types met ingebouwde snelheidsregeling (Hebben 3 of meer aansluitdraden (om de snelheid te regelen). Vergt een beetje knutselwerk. Mag geen reclame maken, dus google "brushless DC fan with speed control"

Ventilators met een ouderwetse serie- of PM-motor zijn wel in snelheid regelbaar, maar die maken dan weer veel herrie. Zijn ook zeldzaam aan het worden behalve op plaatsen waar herrie geen probleem is, motorkoeling bv.
 

Nepdance

  • #12
Tom345 schreef:
Aarde heb je bij 12 V niet nodig (is ook lastig aan te leggen bij een voertuig).
Als je 12 V aansluitingen hebt, dan kun je gewoon alle rode draden met elkaar verbinden en alle zwarte.
Dus de gele, zoals op de afbeelding, kan ik dan links laten liggen?

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
De ventilator zoals afgebeeld (Scythe SY1225SL12SH) is er een voor een omwentelingssnelheid van 1900 rpm. Die maakt dan óók best wel herrie (maar misschien toch minder dan die 24 V ventilator).

Van dezelfde serie bestaat ook de SY1225SL12SL, die doet 500 rpm, dat scheelt een hoop. 7,5 dBA ipv 37 dBA. Ventileert wel minder natuurlijk (42 m³/h ipv 187 m³/h).

Technische gegevens vind je hier.

De gele draad dient ervoor om bij gebruik in een PC en aansluiting op het Mobo een terugmelding te geven over het toerental. Hoef je dus inderdaad niet aan te sluiten. Gewoon 12 V tussen de zwarte en rode draad. Min aan zwart, plus aan rood.

@Blauwbloes: mijn ervaring met dit soort computerventilatoren is dat, indien je ze op een lagere spanning dan 12 V aansluit, ze wel degelijk langzamer gaan draaien. Daar bestaan zelfs speciale modules voor, die je in je PC kunt bouwen om de ventilator langzamer te laten draaien als het koud genoeg is. Heb zelf een aantal van dergelijke schakelingetjes gebouwd, zit in elk van mijn PC's en werkt perfect.

Er bestaan ook stekkertjes (worden vaak meegeleverd) waarmee je de ventilator naar keuze op 12, 5 of 7 Volt kunt zetten (in de PC dus).

Er bestaan ook PWM ventilatoren, daarbij wordt de snelheid geregeld dmv een door de PC gestuurd signaal. Deze ventilator is echter géén PWM model.

En er bestaan/bestonden ventilatoren met een ingebouwde temperatuurregeling (zie ze eigenlijk niet vaak meer). Die hebben een aansluiting voor een NTC weerstandje. Is eigenlijk hetzelfde als de door mij genoemde snelheidsregeling, alleen dan in de ventilator ingebouwd. :wink:

Waarom de 24 V ventilator van TS niet langzamer draait indien op 12 V weet ik niet. Misschien een ander principe. Of stroombegrenzing boven een bepaalde aansluitspanning.
 

Nepdance

  • #14
Deze lijkt me ook wel wat, redelijk groot en een flinke luchtverplaatsing...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Ja, zo zijn er heel veel modellen.
Let er wel op dat het nu door jou aangegeven model rond is, dat zou een stuk lastiger monteren kunnen zijn.

Als je het niet erg vindt ga ik verder niet in op exacte merken en types en waar te verkrijgen, want dat is hier niet toegestaan.
 

Nepdance

  • #16
Nogmaals dank voor alle info! Ik ga er even mee aan de slag...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu