220v verlichting schakelen met pulsschakelaar

Herbiek

  • #1
Ik heb bij iemand op het toilet ooit eens gezien dat daar het licht werd bediend met een pulsschakelaar (en geen wipwap).

Met alleen een pulsschakelaar ben je er niet, er is waarschijnlijk nog een systeempje/module nodig die die puls actie omzet in een "ene keer aan, andere keer uit" actie. Vroeger werden daar relais voor gebruikt, maar neem aan dat daar nu elektronische varianten voor zijn? Heb er bij diverse elektra materialen leveranciers naar gezocht, maar niet gevonden. Maar welke naam wordt daar voor gebruikt?

Heb wel iets vergelijkbaars gevonden als dimsysteem (ook met pulsschakelaar), maar simpele aan en uit variant heb ik nog niet gevonden. (vind dimmen op het toilet niet nodig ;-))
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Voor een toilet volstaat een mechanische schakelaar. Naast de gewone schakelaars die een stand boven en een stand beneden hebben, heb je ook modellen die bij één druk op de knop aanschakelen en bij de volgende weer uit.
Deze heten bij de ene fabrikant "drukvlakschakelaar", bij de andere weer anders. Even rondneuzen op de site van de fabrikant van jouw schakelprogramma.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Wat jij omschrijft heet volgens mij een impulsrelais. Wat is de toegevoegde waarde op een toilet eigenlijk?
 

Herbiek

  • #4
De reden die ik zelf heb, is dat ik het misschien sjieker vind om een pulsschakelaar te hebben dan een "wipwap" en de manier van bedienen hetzelfde wil houden als er elders in huis dimmer met een pulsschakelaar bediend worden.

Weet niet of ik hier merken mag noemen, maar ik kan onder de noemer drukvlakschakelaar nog geen variant vinden bij (het toch wel erg brede productengamma en wellicht meest toegepaste) voorkeur merk.

Overigens moet ik bij de naam impulsrelais aan een mechanische variant denken en als ik daar op Google zie ik voornamelijk uitvoeringen die niet bepaald in een inbouwdoos of centraaldoos passen?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Een hele andere insteek: Waarom geen aanwezigheidssensor? Ik heb deze al jaren op het toilet, en wil m echt niet meer missen. Schakelt al als je de deur maar open doet, nooit meer het licht vergeten, en geen waterdruppen meer op de schakelaar als je deze uit zet na het handen wassen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als je één keer hebt meegemaakt dat een kind in hevige paniek raakte omdat het licht op de wc zomaar uitging, dan wil je nooit meer zo'n 'aanwezigheidssensor' daar...
 

Herbiek

  • #7
Heb gezocht naar term drukvlakschakelaar en krijg het idee dat deze naam specifiek bij een bepaald merk schakelmateriaal gebruikt wordt. Zie die term namelijk niet terug bij de andere merken.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
"Tipschakelaar" bij een ander merk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu